Tekeekö mielesi pelata korttia, mutta pelikaveria ei ole lähettyvillä? Silloin pasianssi on hyvä valinta. Se on yksi kaikkein suosituimmista yksinpeleistä, ja mikä parasta, erilaisia pasianssipelejä löytyy runsaasti. Pasianssia voi pelata joko jollakin laitteella virtuaalisena pelinä tai sitten oikealla korttipakalla. Pasianssi ei myöskään ole mikään aivan turha peli, sillä se kehittää omaa ongelmanratkaisukykyä ja auttaa rentoutumaan.
Mikä on Pasianssi?
Pasianssi on yksi maailman tunnetuimmista yksinpeleistä. Tarkoituksena pasianssissa on yleensä järjestää kaikki kortit numerojärjestykseen ässästä kuninkaaseen tai toisin päin. Monesti myös kortit järjestetään maittain tai väreittäin, mikä lisää hieman haastetta peliin.
Miten Pasianssia pelataan?
Pasianssista on olemassa lukuisia eri variaatioita, mutta tässä keskitymme kaikkein yleisimpään pasianssipeliin, joka kulkee myös nimellä Klondike-pasianssi. Yleensä jos puhutaan pasianssista mainitsematta pelin versiota nimeltä, on kyseessä juuri Solitaire. Solitaire tunnetaan myös nimellä Klondike.
Tätä peliä pelataan perinteisellä korttipakalla, jossa on 52 korttia. Pelikortteja on neljää eri maata ja jokerit poistetaan pakasta. Tavoitteena pelissä on järjestää kortit maittain ässästä kuninkaaseen.
Pasianssi säännöt
Pasianssin säännöt ovat hyvin yksinkertaiset. Pelikortteja on mahdollista siirtää sääntöjen mukaisesti pelipöydällä ja jokaisen tulee pyrkiä järjestämään kortit numerojärjestykseen.
Klondike-pasianssi hyväksyy seuraavat siirrot:
- Kortin voi siirtää toisen päälle, jos se on yhtä numeroa pienempi. Värillä ei ole väliä.
- Kortteja voi siirtää tyhjiin riveihin vapaasti.
- Voit siirtää yhden kokonaisen korttipinon, jos kaikki kortit ovat samaa maata ja numerojärjestyksessä.
Varapinon käyttö:
- Tämä sijaitsee jossakin pelipöydän vieressä, usein vasemmassa tai oikeassa yläkulmassa.
- Varapinosta voi nostaa lisää kortteja peliin. Tällöin kuhunkin riviin jaetaan yksi kortti satunnaisessa järjestyksessä.
Lopulliset pinot:
- Kortit kootaan pelipöydän yläosaan tai alaosaan lopullisiin pinoihinsa. Pinoja tulee neljä, eli yksi kutakin maata kohden.
- Voit siirtää valmiiksi järjestetyt kortit lopulliseen pinoon. Tämä onnistuu vain, jos kaikki kortit ovat samaa maata ja numerojärjestyksessä.
Korttien jako pelin alussa
Pasianssissa pelikortit on asetettu pöydälle seitsemään riviin. Ensimmäisessä rivissä on vain yksi kortti, seuraavassa kaksi ja niin edelleen. Viimeisessä rivissä on seitsemän korttia ja loput kortit on asetettu pöydän viereen nostopakaksi. Kunkin rivin päällimmäinen kortti on kuvapuoli ylöspäin ja sen voi käyttää tai siirtää.
Miten läpäisen Pasianssin?
Peli on läpäisty, jos kaikki pelikortit on järjestetty maittain lopullisiin pinoihinsa. Jotta onnistuisit tässä tavoitteessa, tulee sinun osata järjestellä kortit strategisesti. Pelin voittaminen vaatii siis jonkin verran strategiaa ja päättelytaitoa.
Strategiat ja vinkit pelaamiseen
Pasianssipeli voidaan voittaa yleensä tuurin ja strategia yhdistelmällä. Et voi vaikuttaa siihen, miten pelikortit jakautuvat pelipöydälle, mutta omalla strategialla voit siirtää kortit parhaaseen mahdolliseen järjestykseen pöydällä ja parantaa voittomahdollisuuksiasi. Ota ainakin nämä strategiat huomioon, jotta pääsisit pasianssin läpi:
- Siirrä kaikki ässät lopullisiin pinoihinsa heti, kun mahdollista.
- Pyri avaamaan pelipöydällä olevat piilotetut kortit mahdollisimman nopeasti.
- Säästele pelipöydän vapaita paikkoja kuninkaita varten, jos mahdollista.
- Älä siirrä loppuja numeroita liian aikaisin lopulliseen pinoon, jotta saat hyödynnettyä ne tarvittaessa.
Pelin lopetus ja pisteet
Peli loppuu, kun pelikortit on jaettu lopullisiin pinoihinsa. Tämän jälkeen näet omat lopulliset pisteesi. Pisteytys tapahtuu seuraavalla tavalla:
- Kortin siirtäminen lopulliseen pinoon: +10 pistettä
- Kortin siirtäminen varapinosta pöytään: +5 pistettä
- Kortin siirtäminen pöydällä toiseen pinoon: +5 pistettä
- Kortin siirtäminen lopullisesta pinosta takaisin pöytään: -15 pistettä
- Uusien korttien ottaminen pelipöytään varapinosta: -20 pistettä
- Mahdolliset aikasakot, kuten -2 pistettä jokaisesta 10 tai 30 sekunnista
Pasianssi variaatiot
Perinteinen pasianssipeli on saanut lukuisia muita variaatioita rinnalleen. Tutustutaan tarkemmin niistä yleisimpiin.
Klondike-pasianssi
Yleensä kun puhutaan pasianssipeleistä yleisesti, on kyseessä juurikin Klondike-pasianssi. Klondike-pasianssi säännöt ovat siis samat kuin Solitairen.
Spider-pasianssi
Tämä pasianssipeli sisältää kaksi perinteistä korttipakkaa. Tavoitteena on järjestää pelikortit kahdeksaan lopulliseen pinoon ässästä kuninkaaseen. Tämä on perinteistä pasianssia haastavampi.
Freecell
Freecell-pelin tarkoituksena on järjestää pelikortit neljään lopulliseen pinoon. Pelin alussa pöydällä on neljä vapaata riviä, joihin voidaan siirtää väliaikaisesti kortteja, jotta siirtely helpottuu.
Pyramidipasianssi
Pyramidipasianssissa pelikortit on jaettu aina pyramidin muotoon kuvapuoli ylöspäin. Tavoitteena pelissä on luoda pareja, joiden summa on aina 13. Kortteja poistetaan siis normaalisti kaksi kerrallaan, mutta kuningas on ainoa kortti, joka voidaan poistaa yksin.
Kenelle Pasianssi sopii?
Pasianssia voi pelata kuka tahansa, sillä tämä korttipeli on yksi kaikkein helpoimmista. Samalla se kuitenkin tarjoaa haastetta sitä haluaville. Monesti peliin asetetaan itse vaikeustaso, jotta pelattava pelin versio olisi itselle sopiva ja pelistä saisi kaiken irti.
Yhteenveto
Pasianssit ovat saaneet alkunsa jo 1700- ja 1800-luvun paikkeilla, mutta erityisen suosittuja niistä tuli vuonna 1990, jolloin Klondike tuli osaksi Windows-käyttöjärjestelmää. Sen jälkeen myös suomalaiset innostuivat pelaamaan korttia netissä, ja edelleen peli on hyvin suosittu sekä Suomessa että kaikkialla maailmassa. Kun haluat pelata korttia yksin, kannattaa valita pasianssipeli, sillä pelissä oppii myös ongelmanratkaisutaitoja.
UKK
Miten aloittaa Pasianssi?
Peli aloitetaan jakamalla pelikortit seitsemään riviin, joista jokaisella on yksi pelikortti enemmän kuin edellisellä. Pinojen päällimmäiset kortit ovat kuvapuoli ylöspäin. Tarkoituksena on järjestää pelikortit maittain numerojärjestykseen.
Miten Pasianssia pelataan yksin?
Pasianssit ovat aina yksinpelejä, joissa on tarkoituksena järjestellä kortteja numerojärjestykseen pelipöydällä. Monesti pelikortit tulee vielä järjestää maittain tai väreittäin.
Montako pinoa Pasianssissa?
Solitaire- ja Klondike-pasianssia pelataan seitsemällä pinolla. Vasemman puolimmaisessa pinossa on vain yksi kortti ja tämän jälkeen kortteja on aina yksi enemmän kuin edellisessä pinossa. Viimeisessä pinossa on seitsemän korttia.