logo
Search
Close this search box.

Yahtzee

Yahtzee on suosittu noppapeli, joka muistuttaa erittäin paljon Yatzya, mutta pieniä erojakin löytyy. Yahtzeeta voi pelata periaatteessa rajoittamaton määrä pelaajia. Peliä voi pelata jopa yksin, jolloin pelaaja voi tavoitella henkilökohtaisen ennätyksen rikkomista.

Peliä pelataan viidellä normaalilla kuusisivuisella nopalla ja koitetaan saada erilaisia lukujen yhdistelmiä. Tulos kirjataan pelipöytäkirjaan. Kun pelipöytäkirja on täynnä eli pelaaja on kerännyt kaikki lukuyhdistelmät, pelin voittaa korkeimmat yhteispisteet kerännyt pelaaja.

yatzy online
yahtzee

Yahtzeen bonuslaskenta

Yahtzee-pelissä on mahdollisuus saada bonuspisteitä pelin kulkiessa. Bonusjärjestelmä toimii pelissä seuraavasti:

 • Jos pelaaja saa kerättyä 63 pistettä tai enemmän pelipöytäkirjan yläosasta, pelaaja saa 35 lisäpistettä.

 • Jos pelaaja heittää Yahtzeen tai Yatzyn eli kaikilla viidellä nopalla saman arvon, hän saa 50 bonuspistettä. Joissakin muunnelmissa Yahtzeesta saa 100 pistettä, jos pelaaja saa sen yhdellä heitolla tai pelaaja on saanut pistebonuksen pelipöytäkirjan yläosasta.

Jos olet nollannut Yahtzee-ruudun pelipöytäkirjasta, et saa bonusta, vaikka heittäisit viisi samaa.

Yahtzee-muunnelmat

Kuten kaikista suosituista peleistä, Yahtzeestakin löytyy useampia muunnelmia. Tässä muutama yleisin muunnelma pelistä:

 1. Pakko-Yahtzee: Peli pelataan järjestyksessä ylhäältä alas.

 2. Osto-Yahtzee: Pelataan aivan normaalisti, mutta jos pelaajalta jää heittoja käyttämättä, hän saa merkin per heitto. Pelin edetessä pelaaja voi tarpeen vaatiessa ”ostaa” lisäheittoja.

 3. Monen sarakkeen muunnelma: Tätä muunnelmaa voidaan pelata parillakin eri tavalla. Ensimmäisessä versiossa peliä pelataan niin, että kukin pelaaja kerää pisteitä useampaan pelipöytäkirjan sarakkeeseen samaan aikaan – yleensä kahdella tai kolmella sarakkeella. Pistelaskussa ensimmäinen sarake pisteytetään normaalisti, toinen kaksinkertaisena, kolmas kolminkertaisena jne.

 4. Toinen versio on sellainen, missä pelataan ensimmäisellä sarakkeella normaalia Yathzeeta ja muissa muunnelmia valinnan mukaan. Pelaajat voivat siis valita vaikka pelaavan ensimmäisellä sarakkeella normaalia Yahtzeeta, toisella Pakko-Yatzya ylhäältä alas ja kolmannella Pakko-Yatzya alhaalta ylös. Pelin päättyessä kaikki pisteet lasketaan yhteen.

 5. Maxi Yatzy: Maxi Yatzy on Yahtzeen muunnelma, jota pelataan kuudella nopalla. Pelipöytäkirjaan on lisätty muutamia uusia lukuyhdistelmiä: kolme paria, viitoisluku, talo (neloisluku ja pari), sauna (kaksi kolmoislukua) ja täyssuora (1-6), josta saa 30 pistettä. Tässä versiossa Yatzy on kuusi samaa, ja siitä saa sata pistettä. Yläosan pistebonuksen saamiseksi vaaditaan 84 pistettä.

 6. Amerikkalainen muunnelma: Amerikkalaista muunnelmaa pelataan kuten tavallista Yahtzeeta, mutta muutama lukuyhdistelmä pisteytetään eli tavalla kuin perinteisessä Yathzeessa:

  • Täyskäsi (mökki) on aina 25 pistettä

  • Pieni suora (1-4, 2-5 tai 3-6) on aina 30 pistettä

  • Suuri suora (viiden numeron suora) on aina 40 pistettä

  • Kolmoisluvussa sekä neloisluvussa lasketaan noppien summa

 7. 7-Yatzy: Muunnelma Yahtzeesta, jota pelataan seitsemällä nopalla. Tässä versiossa on Maxi Yatzyn uusien yhdistelmien lisäksi myös muita uusia yhdistelmiä.

Yahtzeen pelipotentiaalin maksimointi

Yahtzee-pelissä pystyt maksimoimaan pelipotentiaalisi asettamalla tavoitteeksesi heittovuoroillasi korkeimman pistemäärän yhdistelmät, joita et ole vielä saanut kerättyä. Joutuessasi nollaamaan ruutuja, aloita nollaukset alhaisen pistemäärän yhdistelmistä.

yatzy peli

Pelistrategia

Pelin jännittävyyden, mielenkiinnon ja potentiaalin lisäämiseksi Yahtzeessa on muutamia taktiikoita. Vaikka Yahtzeessa tulos on pitkälti tuurista kiinni, voit kuitenkin käyttää näitä taktiikoita parantaaksesi saada hyvät pisteet:

Yläosan taktiikka

Yritä täyttää yläosan ruudut ensin. Aseta pistetavoitteesi 63 pisteeseen. Jos heität Yahtzeen jo alussa, voit käyttää sen Sattumaan ensin.

Yahtzee-bonus

Tähtää aina Yahtzeen saamiseen. Vaikka olisit jo saanut Yahtzeen, jatka kuitenkin sen yrittämistä. Bonus parantaa merkittävästi kokonaispisteitäsi.

Kolme tai neljä samaa

Nämä luokat voivat tuottaa korkeita pisteitä. Jos heität hyvän yhdistelmän, käytä sitä täällä. Jos sinulla on alhainen pistemäärä näissä luokissa, harkitse Yahtzeen käyttämistä Sattumana niiden täyttämiseen.

Talo/Mökki, suorat ja Sattuma

Muutamat yhdistelmät ovat myös tavoittelemisen arvoisia. Pidä silmällä niitä. Joskus kannattaa ”uhrata” toinen yhdistelmä, jos olet pääsemässä lähemmäksi toista. Eritoten amerikkalaisessa muunnelmassa tästä taktiikasta on apua.

 • Täysitalo (kolme samaa ja pari) on 25 pisteen arvoinen.

 • Pieni suora (neljä peräkkäistä numeroa) on 30 pisteen arvoinen.

 • Suuri suora (viisi peräkkäistä numeroa) on 40 pisteen arvoinen

 • Sattuma on kaikkien viiden nopan summa. Käytä sitä varavaihtoehtona, kun muut yhdistelmät eivät sovi.

Vältä täyttämästä alhaisten pisteiden ruutuja pelin alussa. Koita aina pelin alussa täyttää korkeiden pisteiden ruudut ensin.

Yleiset Yahtzee-virheet

Yahtzee on sekä strategian että sattuman peli. Tuurilla on tärkeä rooli pelissä, mutta pelaaja voi kuitenkin tehdä muutamia strategisia virheitä pelin aikana. Virheet vaikuttavat negatiivisesti pelin lopputulokseen ja pahimmillaan ”raunioittavat” pelaajan pelin jo alkuvaiheessa. Tästä syystä kannattaakin yrittää välttää seuraavat ”miinat” ja sudenkuopat:

 • Älä arvioi pelipöytäkirjan yläosaa. Se saattaa tuntua vähemmän mielenkiintoiselta alaosaan verrattuna. Se tuottaa paljon pisteitä, ja 35 pisteen pistebonuksenkin voi saada melko helposti.

 • Jos satut saamaan viisi samaa numeroa jo pelin alkumetreillä, mieti tarkkaan, kannattaako ne kirjata pelipöytäkirjan yläosaan vai Yathzeeksi.

 • Älä pelaa täyskättä tai taloa liian aikaisin.

Pelietiketti 

Kuten kaikissa seurapeleissä ja pelissä, Yahtzeessakin on muistettava hyvä pelietiketti miellyttävän pelikokemuksen saavuttamiseksi. Tässä muutamia vinkkejä:

 • Kunnioita vuorojärjestystä.

 • Heittovuoro. Ravista noppia reilusti ja vapauta nopat kerralla. Pidä nopat pelipöydällä.

 • Ilmoita pisteesi selkeästi ja reilusti. Varmista, että pisteet kirjataan asianmukaisesti.

 • Pelaa hyvässä hengessä riippumatta siitä, että voitatko vai häviätkö.

 • Vältä roskapuheita pelin aikana.

 • Sopikaa pelattavasta muunnelmasta ja säännöistä ennen peliä! Sääntöjä ei muuteta kesken pelin.

 • Älä koske noppiin toisen pelaajan pelivuorolla.

 • Älä viivytä peliä.

Näitä sääntöjä noudattamalla ja kunnioittamalla sekä sinä että kanssapelaajasi nauttitte Yahtzee pelistä ja saatte mielekkään ja hyvän pelikokemuksen.

Yahtzee-säännöt

Yahtzeessa pelaajat heittävät noppia vuorollaan kolme kertaa. Ensimmäisellä heitolla on heitettävä kaikki nopat. Seuraavalla kahdella heittokerralla pelaaja saa vapaasti valita, mitkä nopat haluaa heittää uudelleen. Kaikkia kolmea heittoa ei ole pakko käyttää. Kun pelaaja päättää heittovuoronsa, tulos kirjataan pelipöytäkirjaan ja vuoro siirtyy seuraavalle pelaajalle.

Jos pelaaja ei saa heittovuorollaan yhdistelmää, joka voidaan kirjata pöytäkirjaan, merkitään pöytäkirjaan nolla pistettä pelaajan valitsemaan kohtaan.

yatzy peli

Pelipöytäkirja

Yahtzeen pelipöytäkirja jakaantuu kahteen osaan; yläosaan ja alaosaan. Yläosassa kerätään 1-5 kappaletta samaa silmälukua. Jos pelaaja saa kerättyä yläosan yhdistelmistä 63 pistettä tai enemmän, pelaaja saa 50 pisteen pistebonuksen lopputulokseensa.

Pöytäkirjan alaosan yhdistelmät vaihtelevat vähän Yathzee-muunnelman ja version mukaan. Tavanomaisessa Yahtzee-pelipöytäkirjassa alaosassa on seuraavat yhdistelmät:

 • Kolmoisluku; silmälukujen summa

 • Neloisluku; silmälukujen summa

 • Pieni suora (peräkkäiset numerot 1-5); 15 pistettä

 • Suuri suora (peräkkäiset numerot 2-6); 20 pistettä

 • Täyskäsi tai Mökki (yksi pari ja yksi kolmoisluku); 25 pistettä

 • Sattuma; viiden nopan silmälukujen summa

 • Yatzy/Yahtzee (viisi samaa); aina 50 pistettä (joissakin peliversiossa seuraavasta Yahtzeesta saa 100 pistettä)

FAQ

Usein kysytyt kysymykset

Yahtzee-bonus on pistebonus, jonka pelaaja voi saada, kun hän saa heitoillaan Yahtzeen eli viisi samaa silmälukua kaikilla nopilla (esim. 3-3-3-3-3).

Yahtzeesta saa 35 bonuspistettä. Joissakin muunnelmissa ja pelissä erikoissäännöillä saa yhden heiton Yahtzeesta tai seuraavista Yahtzeista 100 pistettä.

Peruspelissä Yahtzeesta saa 35 pistettä. Joissakin muunnelmissa Yahtzeesta voi saada 50 pistettä tai 100 pistettä ja Yahtzeita voi saada useammankin yhden pelin aikana.