logo
Search
Close this search box.

Yatzy-bonus

Yatzy on suosittu seurapeli, jota pelataan viidellä arpakuutiolla. Pelaajat heittävät vuorollaan kolme kertaa ja yrittävät saada erilaisia pisteyhdistelmiä noppien silmälukujen perusteella. Pisteet kirjataan Yatzyn pelipöytäkirjaan, ja voittaja on se, jolla on eniten pisteitä.

Pelin kuluessa pelaajien on mahdollista saada bonuksia. Ensimmäinen bonus irtoaa pelaajalle, kun hän saa pelipöytäkirjan yläosan yhdistelmistä kasaan 63 pistettä tai enemmän. Bonus on 50 pistettä.

Toinen bonus on myös 50 pistettä. Sen saa heittämällä viisi samaa silmälukua heittovuorollaan.

yatzy online
yatzy-bonus

Yatzy-bonuksen laskenta

Kun käytössä on perinteisen Yatzyn säännöt, ensimmäinen bonus (50 pistettä) tulee, jos pelaaja saa 63 pistettä tai enemmän kerättyä pelipöytäkirjan yläosan yhdistelmillä (ykköset, kakkoset, kolmoset, neloset, viitoset, kuutoset). Toinen bonus tulee Yatzysta eli jos pelaaja saa heittovuorollaan viisi samaa silmälukua nopilla. Yatzysta saa 50 pistettä.

Jotkut pelaajat pelaavat erikoissäännöillä, joissa ensimmäisestä Yatzysta saa 50 bonuspistettä ja toisesta 100 bonuspistettä. Lisäksi jossakin muunnelmassa Yatzysta saa 100 bonuspistettä, jos pelaaja saa viisi samaa silmälukua yhdellä heitolla.

Yatzy-bonuspisteiden maksimointi

Pelin edetessä pelaajan kannattaa aina tavoitella lukuyhdistelmiä korkeimmilla pisteillä ja koittaa täyttää pelipöytäkirjan yläosan bonuksen kriteerit – 63 yhteispistettä tai enemmän. Yatzyssa on useita tapoja maksimoida bonuspisteet.

Pelipöytäkirjan yläosa

Pelaajan saadessa vähintään 63 pistettä yläosan yhdistelmien yhteenlaskettuina pisteinä, pelaaja saa 50 pisteen bonuksen. Tämä edellyttää keskimäärin, että pelaaja saa vähintään kolme kustakin numerosta.

Tämä perustuu pisteytyksen keskiarvoon jokaisesta numerosta: kolme ykkösistä, kuusi kakkosista, yhdeksän kolmesta, kaksitoista neljästä, viisitoista viidestä ja kahdeksantoista kuudesta.

 

yatzy peli

Pelipöytäkirjan alaosa

Pelipöytäkirjan alaosasta ei perinteisessä Yatzyssa varsinaisesti saa bonuspisteitä, mutta alaosassa on mukana Yatzy. Tämä tarkoittaa, että pelaaja saa kaikilla viidellä nopalla saman silmäluvun. Yatzy tuo pelaajalle 50 pistettä.

Joissakin Yatzyn muunnelmissa ensimmäisestä Yatzysta saa 50 pistettä ja toisesta 100 pistettä. Jotkut pelaajat pelaavat myös niin, että ”yhden heiton Yatzy” antaa 100 pistettä.

Maxi Yatzy -version bonukset

Maxi Yatzy on melko tavallinen versio Yatzysta. Siinä Yatzy on kaikki kuusi noppaa samalla silmäluvulla, mikä antaa 100 lisäpistettä pelaajalle. Yläosan bonuksen ansaitsemiseen vaadittava pistemäärä on nostettu 84 pisteeseen (neljä jokaisesta numerosta). Bonus tästä on nostettu myös 100 pisteeseen.

Yatzyn sääntöjen ymmärtäminen

Pelaajia Yatzyssa voi teoriassa olla rajattomasti. Pelaamiseen tarvitaan 5 tavallista arpakuutiota sekä Yatzy-pelipöytäkirja. Pelivälineet voi ostaa joko settinä kaupasta tai nopat voi lainata muista peleistä ja pelipöytäkirjan voi löytää netistä.

Kukin pelaaja heittää heittovuorollaan noppia kolme kertaa. Jokaisella heitolla pelaaja voi lukita/pitää osan nopista. Loput pelaaja voi heittää uudestaan. Pelaajan ei ole pakko heittää kaikkia kolmea heittoa. Kaikki nopat pelaaja saa lukita vaikka ensimmäisellä heitolla. Yhtään noppaa ei ole pakko lukita.

Kun pelaaja lopettaa heittämisen, saavutettu tulos kirjataan pelaajan haluamaan kohtaan pöytäkirjassa. Pelaaja saa valita vapaasti kohdan, jonka täyttää. Mikäli heitetty tulos ei sovi pelipöytäkirjaan, nollataan pelaajan valitsema kohta merkitsemällä pisteiksi nolla.

Pöytäkirjaa saa täyttää vapaasti haluamassaan järjestyksessä. Tästä on myös muunnelmia, joissa yhdistelmät pitää kerätä tietyssä järjestyksessä tai tavalla.

Yatzy netistä
yatzy peli

Bonus-strategia

Pelin edetessä pelaajan kannattaa tähdätä aina korkean pistemäärän silmälukuyhdistelmiin. Yläosan pisteiden merkityksen vähättely on strateginen virhe. Yläosasta voi saada 50 bonuspistettä melko helposti ja vielä enemmän pisteitä, jos pelataan erityissäännöllä useammalla mahdollisella Yatzylla.

Pidä mielessäsi pelin edetessä, mitä lukuyhdistelmiä sinulla on vielä keräämättä.

 

Yatzyn bonusmuunnelmia

Yatzyssä on tarjolla perussäännöillä kaksi bonusta pelaajille. Ensimmäisen bonuksen pelaaja saa keräämällä tietyn määrän pisteitä pelipöytäkirjan yläosasta (ykköset, kakkoset, kolmoset, neloset, viitoset, kuutoset). Perinteisessä viiden nopan Yatzissä pelaajan pitää saada vähintään 63 pistettä. Se oikeuttaa 50 bonuspisteeseen. Maxi Yatzyssä (6 noppaa) tässä kohtaa pitää saada vähintään 84 pistettä, jolloin bonus on 100 pistettä.

Yatzystä eli viidestä samasta silmäluvusta nopissa pelaaja saa 50 bonuspistettä. Kuudella nopalla pelattavassa Maxi Yatzyssa kuudesta samasta silmäluvusta nopissa pelaaja saa 100 bonuspistettä.

Muutamassa Yatzy-muunnelmassa pelaajat voivat saada 100 pistettä tai 200 pistettä Yatzysta, mikäli kaikki viisi tai kuusi samaa silmälukua sattuvat tulemaan yhdellä heitolla. Tämä on kylläkin melko epätodennäköistä ilman huijaamista.

Jotkut pelaajat pelaavat Yatzya niin, että pelin edetessä voidaan kirjata useampi Yatzy. Tämä tarkoittaa sitä, että yläosaan voidaan kirjata viiden tai kuuden nopan Yatzeja ja alaosan Yatzy-kohtaan voidaan kirjata Yatzy. Tavallisesti ensimmäisestä Yatzysta jaetaan normaalit 50 tai 100 bonuspistettä ja seuraavista Yatzeista saa esim. tuplapisteet tai 100 bonuspistettä. Teoriassa on siis mahdollista kerätä jopa seitsemän Yatzyä pelin edetessä. Siinä haastetta innokkaille pelaajille yrittää…

Pelipöytäkirja

Perinteisillä Yatzyn säännöillä pelipöytäkirjan täyttöjärjestys on vapaa. Muutamissa sääntömuunnelmissa silmälukuyhdistelmät on kerättävä tietyssä järjestyksessä tai tietyllä tavalla. Eräs tavanomainen sääntömuunnelma on pakko-Yatzy, jossa pöytäkirjaa täytetään järjestyksessä ylhäältä alas. Mikäli pakko-Yatzyssa pelaaja ei saa sillä heitolla pöytäkirjaan yhtään kelvollista yhdistelmää, merkitään siihen kohtaan nolla pistettä, ja seuraavalla vuorolla pelaajan on yritettävä seuraavan kohdan yhdistelmää.

Yatzyn pelipöytäkirja koostuu kahdesta osiosta; yläosasta ja alaosasta. Yläosassa yritetään kerätään samoja numeroita mahdollisimman monta.

Pöytäkirjan yläosan yhdistelmät (perinteinen Yatzy)

 • Ykköset: tavoite on saada 1–5 kappaletta 1-silmälukuja, max. 5 pistettä

 • Kakkoset: tavoite on saada 1–5 kappaletta 2-silmälukuja, max. 10 pistettä

 • Kolmoset: tavoite on saada 1–5 kappaletta 3-silmälukuja, max. 15 pistettä

 • Neloset: tavoite on saada 1–5 kappaletta 4-silmälukuja, max. 20 pistettä

 • Viitoset: tavoite on saada 1–5 kappaletta 5-silmälukuja, max. 25 pistettä

 • Kuutoset: tavoite on saada 1–5 kappaletta 6-silmälukuja, max. 30 pistettä

Jos pöytäkirjan yläosan yhdistelmistä pelaaja saa vähintään 63 pistettä, hän saa 50 bonuspistettä lopputulokseensa.

Joissakin sääntömuunnelmissa voidaan 5 samaa silmälukua kirjata Yatzyksi: 50 bonuspistettä tai 100 bonuspistettä. Bonuspisteiden määrä määräytyy sen mukaan, mitä pelaajat ovat sopineet ennen peliä ”extra-Yatzeista”.

Pöytäkirjan alaosan yhdistelmät (skandinaavisessa versiossa)

 • Yksi pari: kaksi kappaletta samaa silmälukua, parin silmälukujen summa

 • Kaksi paria: kaksi eri paria, parien silmälukujen summa

 • Kolmoisluku: kolmessa nopassa sama silmäluku, silmälukujen summa

 • Nelosluku: neljässä nopassa sama luku, silmälukujen summa

 • Pieni suora: viidessä nopassa silmäluvut 1+2+3+4+5 = 15 pistettä

 • Suuri suora: viidessä nopassa silmäluvut 2+3+4+5+6 = 20 pistettä

 • Täyskäsi (Mökki): yksi pari ja yksi kolmoisluku, silmälukujen summa

 • Sattuma: Silmälukujen summa. Hyödyllinen, jos ja kun pelaaja ei saa mitään jäljellä olevaa yhdistelmää.

 • Yatzy: kaikissa viidessä nopassa sama silmäluku: aina 50 pistettä.

Yatzy_Score_card_with_dies

Yleiset bonusvirheet

Tavanomaisia bonusvirheitä Yatzyssä on, että pelaaja nollaa Yatzyn tai yläosan yhdistelmät tai yhdistelmiä liian aikaisin. Tällöin pelaaja menettää helposti bonuspisteet.

Pelietiketti

Yatzynkin kohdalla tulee muistaa hyvä pelietiketti hyvän pelin ja miellyttävän pelikokemuksen saavuttamiseksi. Tässä muutamia vinkkejä:

 1. Kunnioita vuorojärjestystä

 2. Heittovuoro. Suorita heittosi joutuisasti. Pidä nopat pelipöydällä. Älä viivytä peliä.

 3. Ilmoita pisteesi selkeästi ja varmista oikea kirjaus.

 4. Pelaa hyvässä hengessä olitpa voittaja tai häviäjä.

 5. Vältä roskapuheita pelin aikana.

 6. Sopikaa pelattavasta muunnelmasta ja säännöistä ennen peliä.

 7. Älä koske noppiin toisen pelaajan pelivuorolla.

FAQ

Usein kysytyt kysymykset

Yatzyssä voi saada bonuksen saavuttaessaan tietyn pistemäärän yläosasta: 63 pistettä tavallisessa Yatzissa (50 bonuspistettä) ja 84 pistettä Maxi Yatzyssä (100 bonuspistettä).

Bonuspisteet lisätään pelaajan pisteisiin sen mukaan minkä bonuksen pelaaja saa ja millä säännöillä pelataan.

Strategiat ovat lähes samat kaikissa versioissa. Tavoittele aina korkeiden pisteiden yhdistelmiä. Pidä mielessäsi koko ajan mitä yhdistelmiä sinulla on vielä kerättävissä.

Ei voi. Samaa riviä ei voi pelata uudelleen, koska rivi merkitään nollaksi, jos pelaaja ei saa haluamaansa tulosta.